Wat doe ik?
Waarom schrijf ik boeken en artikelen? Waarom vertel ik graag verhalen? Waarom wil ik natuurgids zijn? In ieder geval niet om er financieel rijk of beroemd mee te worden. Met mijn (vrijwillige) natuurwerk hoop ik wel een steen te verleggen, ook al is het maar een kleine.
De natuur is mijn thuis. Buiten voel ik me vrij. Ik vind er geluk, rust en geborgenheid. Dagelijks verwonder ik me over al het leven om me heen, over al die planten, dieren en andere organismen die de natuur net als wij nodig hebben. Het grote verschil met ons mensen is, het is hun enige thuis.
Vogels en zoogdieren
Van jongs af aan heb ik een grote fascinatie voor vogels. Voor SOVON doe ik mee aan diverse monitoringsprojecten. Samen met anderen werk ik aan gericht onderzoek naar bijvoorbeeld roofvogels en raven. Vanaf 2005 ben ik ook intensief naar zoogdieren gaan kijken. Vooral marterachtigen zoals das, otter en boommarter hebben mijn interesse. Maar ook ben ik regelmatig bezig met onderzoeksprojectjes rond eekhoorn, wolf, vos en wasbeerhond. Daarnaast heb ik een zwak voor de ree.
Door me te verdiepen in het leven van andere wezens word ik steeds een beetje rijker. Maar, vrij naar de dichter Hans Andreus, anders rijk. Het begin van mijn verzamelde rijkdom ligt in Polen. Midden jaren negentig was ik op een vogelreis toen de gids mij in het oerwoud van Bialowieza vertelde dat hij eigenlijk veel meer van lynxen wist dan van vogels.
Toen ik hem vroeg hoe vaak hij al een zo’n prachtige pluimoorkat had gezien, antwoordde hij: ‘O, a thousand times. But… only twice in real.’ Ik keek hem niet begrijpend aan, maar hij wees me op de grond naar de sporen van een wolf en daarna naar die van een hert. ‘In de sporen van dieren zie ik ze wezenlijk voor me. Ik leer hun gedrag kennen en ze beter begrijpen. Ik weet steeds beter hoe ze het landschap gebruiken.’, zei hij. ‘Meer heb ik niet nodig.’
Diersporen
Vanaf dat moment ben ik verslingerd aan het zoeken van en kijken naar diersporen. Later ontdekte ik de grote verhalende kracht ervan en heb cursussen gevolgd om er steeds een beetje beter in te worden. Ik raak er steeds meer van overtuigd dat je via hun sporen veel meer over de levenswijze van dieren, of hun ecologie zo je wilt, te weten kunt komen. En bovenal helpt deze wetenschap me om te oefenen in bescheidenheid en terughoudendheid. Oftewel, hoe meer ik weet, hoe meer ik me realiseer dat ik nagenoeg niets weet.
Mijn kennis en natuurervaringen deel ik graag met anderen. Of je nu als natuurvereniging een lesprogramma over diersporen voor kinderen wilt ontwikkelen, als individu otters, dassen of vossen wilt gaan volgen of een specifieke dierspoorexcursie wilt organiseren, ik help je graag op weg. Er is maar één beperking en dat is de, helaas niet eindeloze, vrije tijd. Stuur me daarom via de pagina Contact een bericht om te kijken of ik iets voor je kan betekenen.
In samenwerking met de Natuurplaats Noordsche Veld organiseer ik in 2022 het natuurprogramma Ontmoet je wilde buren met daarin onder meer een minicursus diersporen (een avond, twee excursies) en een vogelcursus (drie avonden, vier dagdelen). Klik hier voor het programma Ontmoet je wilde buren.
Mocht je je kennis van diersporen nog verder willen ontwikkelen dan beveel ik graag de Track & Sign-opleiding van René Nauta van Extra Bushcraft aan. Bij René kun je ook meedoen aan een CyberTracker Evaluation om te bepalen hoe ver je bent met kennis op het gebied van diersporen en waar je lacunes zitten. Klik hier om het aanbod te bekijken.